ANASAYFA / ETKİNLİKLER / YAŞAR KEMAL’İN KALEMİNDEN İSMAİL GÜLGEÇ’İN FIRÇASINA BİR DESTAN: İNCE MEMED

YAŞAR KEMAL’İN KALEMİNDEN İSMAİL GÜLGEÇ’İN FIRÇASINA BİR DESTAN: İNCE MEMED 04 Mayıs 2024 - 14 Haziran 2024 - Sergi Salonu

Doğası, kültürü, insanı, tarihi, toprağıyla olağanüstü bir zenginliğe sahip Çukurova’da, 1923 yılında dünyaya geldi Yaşar Kemal. Destanlar, şiirler, türkülerle dilden dile, kuşaktan kuşağa aktarılan bu zenginliğin, yakın gelecekteki bir temsilcisi de kendisi olacaktı. Henüz ilkokul çağındayken, küçük “Âşık Kemal” ozanlarla atışıyordu. Kendisini büyüten koşulları ne sanatından ne de yaşamından ayrı tutan Yaşar Kemal, yaşadığı baskılara, yasaklamalara ve türlü zorluklara rağmen dünya çapında, Türkiye’nin en büyük edebiyatçılarından biri oldu.

1971’de Abdi İpekçi’nin kendisiyle yaptığı röportajda “… Politikam da sanatımdan ayrılmaz. Halka kim zulmediyorsa, etmişse, halkı kim eziyor, ezmişse, onu kim sömürmüş, sömürüyorsa, feodalite mi, burjuvazi mi… Halkın mutluluğunun önüne kim geçiyorsa ben sanatımla ve bütün hayatımla onun karşısındayım…” sözleri şiar edilen Yaşar Kemal, yaşadığı toplumun sorunlarına hiçbir zaman sırtını çevirmedi. Birbirinden eşsiz romanlarıyla emekçi sınıfların sevinçlerini, acılarını, sorunlarını ve elbette kavgasını anlattı. Bu eşsiz romanlarından biri de doğup büyüdüğü Çukurova’daki destanlardan ve isyanlardan etkilenerek yazdığı, İnce Memed romanıdır.

İlk olarak Milliyet Çocuk’un 30 Temmuz 1979 tarihli 31. sayısında yayımlanan İnce Memed’in 1. Bölüm çizgi romanı, tamamı bir başka önemli sanatçı İsmail Gülgeç tarafından resmedilmiştir. 1947 Gaziantep doğumlu sanatçının, İzmir’de geçirdiği çocukluğunun ardından, ilk gençlik yıllarında Yeni Asır gazetesinde karikatürleri yayımlandı. Daha sonraları Gülgeç’in çalışmaları, Cumhuriyet, Milliyet, Evrensel, Birgün ve Bianet’te (internet haber sitesi) yayımlanmıştır. 1988, 89 ve 91 yıllarında Karikatürcüler Derneği Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı da üstlenen İsmail Gülgeç; İnce Memed’in yanı sıra, 2005’te Ahmet Ümit’in romanı Başkomiser Nevzat - Çiçekçinin Ölümü adlı eserini de resimlemiştir.

İlk bölümden bazı örneklerin yer aldığı bu serginin gerçekleşmesi için, Çizgi Roman Okurları Derneği Başkanı Önder Çakı’nın arşivini Karikatür Evimizle paylaşmasından büyük mutluluk duyuyoruz. Koleksiyonunda bulunan orijinal çizimlerin yer aldığı, gelecek yıllarda daha kapsamlı yapılabilecek bir serginin kültürel mirasımıza büyük katkı yapacağına inandığımız öncü sergimiz; “Yaşar Kemal’in Kaleminden İsmail Gülgeç’in Fırçasına Bir Destan: İnce Memed”e tüm çizgiseverleri bekliyoruz.